Terapi Sana İyi Gelecek
Psikoloji Türkiye terapistlerini inceleyin ve online terapiye başlayın.
3 Answers
Kendinizi değersiz hissetmek, birçok farklı nedenle olabilir. İşte bazı olası nedenler:
Özsaygı Sorunları: Kendinize olan özsaygınız düşük olabilir. Bu, kendinize güvenmekte zorlanmanıza ve kendinizi değersiz hissetmenize neden olabilir.
Olumsuz Düşünceler: Kendinizi sık sık olumsuz şekillerde düşünmek, değersizlik hissini artırabilir. Bu düşünceler genellikle gerçekçi olmayabilir.
Duygusal Deneyimler: Geçmişteki olumsuz deneyimler veya kötü muamele, kendinizi değersiz hissetmenize neden olabilir.
Sosyal İzolasyon: İnsanlarla bağlantı kurmakta zorlanmak, yalnızlık hissini artırabilir.
Çevresel Etkiler: İş veya ilişki sorunları gibi çevresel stres faktörleri, kendinizi değersiz hissetmenize yol açabilir.
Kendinizi değersiz hissetmek zorlu bir deneyim olabilir, ancak bu duyguların üstesinden gelmek mümkündür. Profesyonel yardım almak, özellikle psikoterapi veya danışmanlık, bu konuda size rehberlik edebilir. Ayrıca, kendinize iyi bakmak, olumlu düşünce alıştırmaları yapmak ve sosyal bağlantıları güçlendirmek de değer hissinizi artırabilir. Kendinizi değerli ve önemli bir birey olarak görmek için çaba harcamak önemlidirGülçe Çelebi Psikolog
Değersizlik, kişinin kendisini önemsiz veya amacı yokmuş gibi hissetmesine neden olabilecek bir duygudur ve duygusal sağlığında oldukça önemli olumsuz etkilere sebep olabilirİş kaybı, boşanma veya maddi zorluklar gibi durumlar hızlı bir şekilde kişinin bunalımına neden olabilir. Bunlar gibi olumsuzlukları birbiri ardına yaşayanların, değersiz hissetmeleri ve hayatlarının herhangi bir anlamı olup olmadığını sorgulamaları muhtemeldir.
Değersiz hisseden kişi, yaşamın tümünü olumsuz görme eğilimdedir ve herhangi bir olumlu yön bulmakta zorlanabilir. Bu yüzden, iyileşme ihtimalinin olmadığına inanabilirler. Bu çarpıtılmış bir algısal durumdur ve depresyon, kaygı-anksiyete, stres, keder, kayıp ve yas gibi altta yatan koşullardan kaynaklanması da muhtemeldir.
Hepimiz yaşamlarımızın bir yerinde değersiz hissedebiliriz. Öte yandan, kişi ne kadar uzun süre değersizlik duygusuna maruz kalırsa, yardım almadan bu duyguyu kendi kendilerine aşmaları o kadar zor olabilirDeğersizlik inancı, bireyin erken çocukluk döneminden gelişmeye başlayabilmektedir. Bireyin içinde bulunduğu çevrenin ona yaklaşımı kişinin kendiliğine, özüne dair algısını oluşturur. Yetişkinlikte ise yaşanılan olaylar bu inanç çerçevesinde değerlendirilmeye başlar. Kişinin hayatında ona değer veren, gerçekten onu seven insanlar olmasına rağmen de kişi kendisini değersiz hissetmeye devam edebilir.
Bireye değersiz hissettiren yaşadığı ya da yaşamadığı olaylardan ziyade olayları yorumlama şeklidir. Yani uzun zamandır kendinizin değersiz, yalnız ve insanlar tarafından dışlanmış olduğunuzu yorumluyorsunuz. Bu sizin yorumunuz. Hayatınızda yalnız olmadığınız, dışlanmadığınız ve değersiz hissetmediğiniz yerler hiçbir koşul ve zamanda olmadı mı?
Değersizlik bir inançtır ve bu inancı değiştirebilmek için günlük hayatta değersiz hissettiğimiz anlarda zihnimizden geçen düşünceleri incelemek önemlidir.
Yaşadığınız bu problem eğer ki günlük hayatınızı, işlerinizi yoğun bir şekilde etkilemeye başladıysa mutlaka bir uzman desteği almayı ihmal etmeyiniz.
Uzun zamandır kendimi değersiz, yalnız ve insanlar tarafından dışlanmış hissediyorum. Neden kendimi değersiz hissediyorum.