Terapi Sana İyi Gelecek
Psikoloji Türkiye terapistlerini inceleyin ve online terapiye başlayın.
4 Answers
Gülçe Çelebi Psikolog
Fiziksel ve psikolojik bütünlüğümüzü tehdit eden her türlü olay travmadır. Yaşamımıza, vücut bütünlüğümüze, inanç sistemlerimize, sevdiklerimize yönelik bir tehdit vardır. Travma, hiç beklemediğimiz bir anda ve ne yaparsak yapalım asla hazırlıklı olamayacağımız bir şekilde, bütünlük ve süreklilik gibi, varlığımızı yasladığımız temel hayat referanslarımıza inen ani bir darbedir. Bizi geçmişimiz ve geleceğimizden- şiddetine bağlı olarak- belli bir süre için koparan bir zamansızlık halidir. Ayrılık ve boşanma, iş kaybı, aile içi şiddet, tecavüz, trafik kazası, ani hastalık, sakat kalma ve ani ölümler kişisel travma listesine girerken, savaş, terör, doğal afetler, büyük çaplı ekonomik krizler toplumsal travmalar başlığı altında ele alınır.
Nasıl başa çıkarız ?
Duygusal açıdan yakın gelecekte sizleri nelerin beklediğini bilin, bilgi edinin Yasınızı yaşamak için kendinize izin verin, güçlü gözükmek için çaba göstermeyin Sizi anlayan ve destekleyen kişiler ile bağlantınızı koparmayın Çevrenizden veya gerekiyorsa profesyonel birinden destek isteyin Sıkıntılarınızı paylaşınTravmalar hayatımızın bir çok alanını etkileyebilir, bunların bir kısmı kişi tarafından fark edilebilirken bir kısmı ise fark edilmez. Genellikle, benzer türdeki olaylara karşı verilen aşırı yoğun tepkiler de travma kaynaklı tetiklenmeyi düşündürtebilir. Travmalarımızın yarattığı olumsuz etkilerden kurtulmanın en güzel sonuç veren yollarından birisi de EMDR Terapisidir. Bu terapi tekniği sayesinde travmaya karşı duyarsızlaşma sağlanır ve kişiyi olumsuz yönde etkileyen semptomlar azalır/sonlanır.
Travmalar, yaşanılmış olumsuz deneyimlerin günümüze yansıması olarak karşımıza çıkar. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen geçmiş yaşantı, hayat akışımızı yönetmekte zorlanmaya ve işlevlerde azalmaya sebep olur. Travmalarımızdan Emdr terapi yöntemiyle, anı duyarsızlaştırarak etkilerinden kurtulmak mümkündür. Travmaları günümüzde taşıdığımız geçmişten gelen yük olarak görürsek, bu yükü azaltmak ya da ortadan kaldırmak mümkündür.
Travma ya da örselenme, canlı üzerinde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan ağrı, bir doku ya da organın yapısını ya da biçimini bozan ve dıştan mekanik bir etki sonucu oluşan yerel yara olarak tanımlanmaktadır. Bir travma kasıtlı veya kasıtsız olarak meydana gelebilir.
Travmanın olumsuz etkileri tamir edilmediğinde kişinin yaşam doyumu, işlevselliği düşer; sosyal yaşamdan mesleki gelişime kadar birçok alanda bozulmalar gerçekleşebilir.
Travmalar EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma), Travma Terapisi, Kriz, Afet ve Yas Terapisi ile iyileştirilebilir.
Ek olarak travma terapisi sizde aşağıdaki etkilerin yeniden kazanılmasını veya doğmasını hedefler;
1. Olana kabul verin.
2. Olayla olay olmayın.
3. Affedebileceğinizi düşünün.
4. Gerçeği görün.
5. Uzman yardımı alın.
6. Hislerinizi ve düşüncelerinizi başka bir şeye dönüştürün.
7. Yeni bir şeyin başlaması için eskinin yok olması gerekir.
8. Kontrol ihtiyacını bırakın.
Travmalar Hayatımızı Nasıl Etkiler?