1. Anasayfa
  2. Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • 7 Eylül 2023
  • Beğeni
  • Görüntülenme
  • Yorum

Hayatın bir döneminde herkes psikolojik sorunlar yaşayabilir ve destek almak için psikolog araştırmak kafa karıştırıcı olabilir. Peki psikolog seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli? Türkiye’nin psikoloji platformu olarak sizlere için hazırlamış olduğumuz 10 maddeye dikkat etmeniz en iyi psikolog seçimi için sizlere faydalı olacaktır.

Psikolog seçimi yaparken zorlanmayın!!! Türkiye’nin psikoloji platformu Psikoloji Türkiye ile psikolog listesini inceleyin .

Adım Adım Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Akademik eğitim ve diploma kontrolü,
  2. Ücretsiz ön görüşme,
  3. Deneyim,
  4. Uzmanlık alanı ve sertifikalar,
  5. Terapi ekolü
  6. Etik kurallara uygunluk,
  7. Psikoloğu araştırın,
  8. Sizinle olan iletişimini önemseyin,
  9. Ulaşılabilirlik,
  10. Seans ücretleri.

Akademik Eğitim ve Diploma Kontrolü

Psikologlar, üniversitelerin 4 yıllık psikoloji lisans bölümünden mezun olmuş kişilerdir. Klinik psikologlar ise lisans eğitimlerinden sonra üniversitelerin klinik psikoloji yüksek lisans programlarını tamamlamış uzmanlardır. Psikolog seçerken, seçtiğiniz uzmanın diplomasının olup olmadığını kontrol edin. Bununla birlikte diploma barkod numarasını isteyebilir, E Devlet aracılığı ile diplomasını doğrulayabilirsiniz.

Psikolog secimi yaparken diploma sorgulama nasıl yapılır?
E Devlet belge doğrulama ile seçtiğiniz psikoloğun diplomasını kontrol edebilirsiniz.

Ücretsiz Ön görüşme

Destek almak için seçtiğiniz uzman ile randevu almadan ve terapi sürecine başlamadan önce ücretsiz ön görüşme gerçekleştirin. Bu ön görüşmede size yaklaşımını değerlendirin ve ” psikolog seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli ” sorunuları kendisine sorun.

Deneyim

Psikolog seçimi yaparken deneyim, uzmanlık alanı ve sertfikaların araştırılması önemlidir. Psikoloğun deneyimi yaşı ile sorgulansada bu yanlış bir algıdır. Psikolog genç yaşında olsa da 10 yıllık psikolog kadar danışan tecrübesi bulunabilir.

Uzmanlık Alanı ve Sertifikalar

Psikologlar çocuk, ergen, yetişkin, aile, gibi alanlara yönelmişlerdir. Destek almak istediğiniz psikoloğun uzmanlık alanlarını inceleyin. Hangi alanlarda sertifika sahibi olduğunu kontrol edin. Sertfikaların Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olup olmadığını kontrol edin.

Terapi Ekolü

Uzmanlar çalışma alanlarına göre terapi ekolleri benimsemişlerdir ve bu ekoller üzerinden çalışmaları yürütmektedirler. Uzmanınız ile iletişime geçtiğinizde hangi terapi ekolü ile çalıştığını öğrenin. Daha sonra bu ekolü internet üzerinden araştırın ve ekol hakkında bilgi sahibi olun.

Etik Kurallara Uygunluk

Psikolog görüşmeleri gizlilik ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir.  Türk psikologlar derneği etik yönetmeliğine göre psikologlar doğruluk, dürüstlük ve tarafsızlık ilkesini benimserler. Sizleri yargıyamazlar.

 

 

Psikoloğu Araştırın

Psikolojik destek hizmeti almak istediğiniz psikoloğu internette araştırın. İnternette bulunan yazılarını, makalelerini ve yorumlarını okuyun.

Not: Türkiye’nin psikoloji platfomu Psikoloji Türkiye ile psikologların profillerini inceleyebilirsiniz. Psikologların diploma ve sertifikaları uzman ekibimiz tarafından kontrol edilmiştir. Yorumlar danışanları tarafından yapılan özgün yorumlardır.

Sizinle Olan İletişimini Önemseyin!!!

Psikoloğunuz size %100 çözerim, kesin tedavi , 5 seansta çözerim gibi söylemlerde bulunuyorsa güvenirliğini sorgulayın. Psikoloji, bilim olarak %100 kesin çözüm veya tedavi gibi seçenek sunmaz.

Ulaşılabilirlik

Psikoloğunuz ulaşılabilir olmalıdır. Terapi süreci sanıcılı bir süreç olabilir. Bu sancılı sürecinizde acil durumlar için uzmanınıza ihtiyacınız olabilir. Ayrıca randevu alınabilir olması süreciniz için önemlidir.

Seans Ücretleri

Psikolog tercihi yaparken bütçenize uygun uzman seçmeyi ihmal etmeyin. Çünkü terapi süreci uzun soluklu olabilir ve terapi sürecinizi yarım bırakmanız olumsuz yönde psikolojinizi etkileyebilir.

” Platformumuzda bulunan yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz. ”

 

İlginizi Çekebilir

Psikolog Kimdir? Psikolog Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Paylaş: